Glöm inte att inte rösta

post-thumb

Det börjar dra ihop sig till val, denna gång till Europaparlamentet. Det bästa med det valet är att det är så lågt valdeltagande. Inte för att varje röst därmed får större inflytande, utan för att det just är färre som bryr sig om sin så kallade demokratiska plikt.

För att förstå vad ett val handlar om och vad en röst betyder behöver man inte studera demokratiteori eller ha en examen i statsvetenskap. Det räcker med att passivt lyssna på diskussionen under valrörelsen. Vad är det som sägs och görs under en valrörelse? Jo, att företrädare för de olika partierna attackerar varandra och samtidigt till oss lovar att fixa alla problem som de hittills inte lyckats hitta en lösning på.

Med andra ord är de rätt säkra på att ingen annan kan få våra röster. Det är endast dessa partier som räknas. Hur kan de vara säkra? Helt enkelt för att politik inte fungerar som en marknad. Det går inte att med en uppfinning eller ny idé skapa nya möjligheter och värde som folk vill ha. Därför finns inte heller något hot från “politiska entreprenörer”. Den som vill skapa ett nytt parti måste konkurrera på precis samma sätt som befintliga partier. Med andra ord är det enda som skiljer dem åt att det nya partiet inte har den erfarenhet som krävs. Och av den anledningen kan partierna känna sig trygga med att de kommer att få makten oavsett vad som händer. Det enda som valet bestämmer är hur stor del av den de får.

Du som röstar är alltså bara ett medel till deras mål. Vad du eventuellt vill få ut av det är egentligen helt irrelevant för partierna. För de kommer att spela samma spel nästa val - det finns problem som måste lösas och den här gången kommer de minsann att fixa dem. Men det krävs inte mycket till slutledningsförmåga för att inse att varket partierna och politikerna har något att tjäna på att faktiskt lösa problem.

Därför handlar en röst - din röst - om att välja (som det ju heter) vem av de olika kandidaterna som du tycker ska få makten. Det är en röst på makt - och vem som ska ha den. Du kan inte rösta emot - varken emot makten i sig eller emot ett visst parti eller en viss kandidat. Även om du intalar dig själv att din röst är tänkt emot något så är den egentligen bara ett stöd för någon annan (ett parti eller en politiker). Kanske en “motståndare” till den du tycker mest illa om. Men ändock en företrädare för makten. Makten över dig.

Nej, inte bara makten över dig - makten över alla. Att rösta på vem som ska styra över bara dig är en sak, men en röst i ett allmänt val är ett stöd för att något av alternativen ska ha makten över alla. Oavsett vad de tycker. Eller om de misstycker. Du pådyvlar din åsikt på alla andra. De har faktiskt ingenting att säga till om vad gäller din röst - och alltså vad gäller vem du stöder för makten över dem.

Men kan de (eller du) inte rösta i försvar? Nej, det skulle vara att rösta emot. Men det går inte. Om du ställs inför valet om ifall du, din famil och hela ditt grannskap ska mördas medelst en rostig såg eller en k-pist så är inte valet av k-pisten att välja “emot” den rostiga sågen. Ni kommer fortfarande att mördas.

Likaså i allmänna val. Det finns ingen möjlighet att undvika utgången i valet och det går inte att protestera genom att rösta. Det enda man kan göra är att vägra att ge stöd för endera kandidaten, att helt enkelt inte spela deras spel och ge dem den legitimitet de så desperat kräver.

Du kommer att få leva under deras makt(missbruk) avsett vad du gör, men du kan i alla fall säga att du inte bidrog till den om du inte röstar.


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.