6 sätt att få ett andra medborgarskap (3 gratis!)

post-thumb

Ett andra medborgarskap öppnar upp alternativ och ger dig rörelsefrihet. En nationalitetsportfölj är inte så svåråtkomligt som du kanske tror. Det finns faktiskt sex sätt (varav tre är gratis!) att skaffa medborgarskap.

Föreställ dig en regering eller någon annan illasinnad auktoritet som försöker stoppa dig om du har tre medborgarskap. Omöjligt!

Jag uppmuntrar inte till brott eller föreslår att du begår ett för att testa gränserna för denna teori 😅 Men en nationalitetsportfölj ger dig större resefrihet runt om i världen, mer privatliv vid investeringar och bankärenden samt fler alternativ ifall Sverige beslutar sig för att bli outhärdligt.

Det senare blir mer troligt för varje dag som går.

Så hur kan du, som lekman, skaffa ett andra medborgarskap? De flesta tror att det är svårt eller reserverat för eliten. Jag är här för att tala om för dig att de har fel.

Här är 6 sätt att skaffa ett annat pass, från det mest tillgängliga till det minst tillgängliga:

Medborgarskap genom härkomst (släktskap)

  1. Om dina föräldrar, mor- eller farföräldrar eller till och med din farfars eller farmors föräldrar var medborgare i ett främmande land, tur för dig! Du kan ha förtur för ett nästan gratis medborgarskap.

Vissa jurisdiktioner kan belöna dig för att ha förfäder som var medborgare i deras land.

Medborgarskap genom härkomst är det enklaste sättet – och ett av de snabbaste – att skaffa ett annat pass. Genom din släkthistoria och familjearv kan du kvalificera dig för medborgarskap i ett främmande land – oavsett om du fysiskt har varit där.

Vad är jus sanguinis? Blodets rätt. Om du har förfäder från något av följande länder kan du kvalificera dig för medborgarskap i dina förfäders födelseland.

Varför är medborgarskap genom härkomst det mest tillgängliga? I grund och botten måste du bara bevisa att du är ättling till en medborgare i deras land (kolla relevanta statliga webbplatser för specifika regler och nödvändig dokumentation). I de flesta fall behöver du inte ens tala språket eller besöka landet.

Nå, du kanske måste betala advokater och/eller den berörda regeringen för allmänna behandlingsavgifter. Men ingen betydande investering krävs.

Så om du har turen att vara avkomman till en medborgare i ett land som respekterar jus sanguinis, ta tillvara på det innan det är för sent. Detta är ett nästan gratis medborgarskap.

Medborgarskap genom naturalisering

  1. Naturalisering är förmodligen den metod för medborgarskap som lekmän är mest bekanta med.

Naturalisering är helt enkelt att uppfylla närvaro- eller bosättningskraven under en viss period i ett visst land. Det är vanligtvis så invandrare till I-länder får medborgarskap.

När du har kvalificerat dig för medborgarskap genom att uppfylla bosättningskraven kan du behöva ta ett historia-, språk- eller medborgarskapstest för att officiellt bli medborgare.

Och det är också värt att notera att denna bosättningsperiod bara är den tid som krävs för att kvalificera sig. Processen kan kräva ytterligare några år.

Men när du väl är naturaliserad anser landet i fråga dig som en fullvärdig medborgare.

Mycket generellt sett är detta hur många år länder i följande regioner kräver för naturalisering:

  • Mellanöstern — Sällsynta fall av naturalisering

  • Asien — 10-∞ år (också sällsynt)

  • Europa — 5-15 år

  • Nordamerika — 3-10 år

  • Latinamerika — 2-10 år

Förra året investerade jag i fastigheter och beviljades bosättning i Colombia. Nu är jag på väg mot medborgarskap om bara några år. Om jag nu inte hinner gifta mig med en Colombianska först 😉.

Jag skulle också kalla denna metod för att skaffa medborgarskap "gratis", men du måste ofta ägna år av din tid eller i vissa fall – som här i Colombia – lite kapital för att kvalificera dig för bosättning, sedan medborgarskap.

Medborgarskap genom äktenskap

  1. Att gifta sig med en medborgare i ett annat land kan ofta påskynda medborgarskapsprocessen. Sedan måste du i nästan alla fall också bo i det landet i några år för att sedan kvalificera dig för deras medborgarskap.

I Brasilien, till exempel, om du gifter dig med en brasiliansk medborgare, kan du ansöka om naturalisering inom en reducerad tidsram jämfört med andra invandrare – ibland på så lite som ett år efter äktenskapet.

Det säger sig självt att, ja, detta alternativ ofta kräver ett riktigt äktenskap och förhållande. De flesta länder försöker motverka äktenskap avsedda för att kringgå invandringslagar.

Om du har en utländsk make/maka, dra nytta av denna lag och bli medborgare i hans/hennes land om det stärker ditt nationalitetsportfölj.

Du behöver bara betala för bearbetning och juridiska avgifter samt ägna din tid om landet kräver fysisk närvaro innan du officiellt blir medborgare.

Medborgarskap genom födelse

  1. Många länder (nästan uteslutande på västra halvklotet) uppmuntrar utlänningar att föda sina barn på deras mark. I gengäld får barnen medborgarskap vid födseln. Och i vissa fall kan föräldrarna få uppehållstillstånd eller medborgarskap också.

Självklart är "förlossningsturism", som det kallas, inte så enkelt. Vissa länder kräver fysisk närvaro under en viss tid före eller efter födelsen för att erhålla dess fördelar. Men ändå…

Några av de mest populära länderna för förlossningsturism i Amerika är:

  • Kanada

  • USA

  • Mexiko

  • Costa Rica

  • Chile

  • Brasilien

  • Argentina

Kolla in denna 1-minuts video för en inblick i hur Shannen Michaela födde i Costa Rica, fick medborgarskap för sitt barn och påbörjade sin väg mot medborgarskap.

Jag skulle kalla förlossningsturism för ytterligare ett gratis sätt att skaffa medborgarskap. Men du måste betala sjukhusräkningar och i vissa fall fler avgifter än för andra metoder.

Medborgarskap genom investering

  1. Ett ökande antal länder ger medborgarskap till individer som investerar inom landets jurisdiktion och bidrar till deras ekonomiska tillväxt.

Det första landet som skapade ett medborgarskap genom investeringsprogram var Karibiska ön St. Kitts och Nevis år 1984. Sedan dess har nästan 25 länder infört liknande program.

Idag är de mest populära länderna som kan ge dig medborgarskap vid din investering (minimikraven varierar):

Karibien

  • Antigua och Barbuda

  • Dominica

  • Grenada

  • St. Kitts och Nevis

  • St. Lucia

Europa

  • Malta

  • Turkiet

Asien

  • Jordanien

Afrika

  • Egypten

Hur mycket tror du att medborgarskap i dessa länder kostar? Tja, priserna varierar, så klart.

Men vissa karibiska länder erbjuder medborgarskap för investeringar så låga som 100 000 USD – mindre än hälften av vad du skulle investera i ett nytt hus i Nordamerika! Är det värt det?

Malta är det dyraste av de populära programmen, med kostnader upp till 1 miljon euro.

Medborgarskap genom undantag

  1. 70% av världens länder ger medborgarskap till exceptionella individer för att belöna deras talang eller deras bidrag till världen eller till landet i fråga. 70%!

Du måste dock vara topp 1% av topp 1% inom ditt område.

Ett berömt exempel på ett medborgarskap genom undantagsfall är Peter Thiel, en av grundarna av PayPal och Palantir. Han skaffade medborgarskap i Nya Zeeland genom undantag trots att han bara spenderade 12 dagar i landet under några år jämfört med de 1,350 dagar som normalt krävs för naturalisering.

Det är undantag med kraft i 🤷‍♂️ Ett gratis medborgarskap för att vara otroligt bra på det du gör.

En varning här dock – Medborgarskap genom undantag har också varit en ursäkt för många att "köpa" eller "få" pass * genom korrupta bakkanaler. Detta är olagligt och kan leda till stora problem när en stat inser att du inte är en riktig medborgare. Undvik!

  • Medborgarskap ≠ Pass. Vad du vill ha är ett oåterkalleligt (men uppsägningsbart) medborgarskap, med vilket du sedan kan få ett pass. Om du bara får ett pass från ett land, istället för medborgerliga rättigheter och skyldigheter, är det troligtvis olagligt.

Om du siktar på att få ett andra medborgarskap och diversifiera din nationalitetsportfölj, vad är ditt föredragna sätt?


Översatt från https://freedomfiles.co/6-ways-second-citizenship/. James Nuveen driver sajten Freedom Files där han erbjuder information och tjänster för folk som vill rösta med fötterna i sitt sökande efter ett så fritt liv som möjligt. James lever som han lär.


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.