Riksbanken ljuger om pengar

post-thumb

Den som besöker Riksbankens hemsida kan lätt få uppfattningen att den innehåller en del information om pengar, penningpolitiken och bankens roll. Men det är information som bör tas med en rejäl skopa salt, för den syftar till att förhärliga Riksbanken och befästa dess roll mer än att informera allmänheten.

Ett tydligt exempel på detta är sidan där Riksbanken berättar vad pengar är. Eftersom rubriken är en fråga - Vad är pengar? - kan man lätt få för sig att sidan syftar till att informera om just detta. Men så är inte fallet. Det är ren propaganda. Visserligen är den relevant för frågan och man kan lätt få uppfattningen att man får ett svar. Men det som inte sägs är minst lika viktigt.

Riksbanken har också producerat en kort film som fömedlar samma information.

Hur förklarar då Riksbanken vad pengar är? Jo, de börjar med byteshandel och säger att det är knepigt och svårt. Det är här man ofta börjar för att förklara vad pengar är och varifrån de uppkom. Också Carl Menger gjorde detta i sin klassiska essä Geld (finns att läsa här på engelska - klart läsvärd). Men till skillnad från Menger så presenterar inte Riksbanken någon förklaring. Istället blir det politisk mytbildning - om inte magi.

Att byta varor är svårt och “därför” kom vi överens om att istället använda pengar, säger Riksbanken. Jaha ja, men det svarar ju inte på frågan. Alls. Vad är pengar? Hur kom alla att acceptera pengar istället för varor? Vem skapade pengarna? Frågorna hopar sig - för Riksbanken har inte förklarat något alls.

Ytterligare frågor: Varför fick olika länder olika pengar? Hur och när kom vi överens om att gå från snäckskal som pengar till riksbankssedlar? Varför har staten monopol?

Ingen av dessa frågor berörs av Riksbankens “förklaring”. Anledningen är egentligen uppenbar: Riksbanken kan inte delge hela sanningen om pengar, inklusive att den svenska kronan likt andra valutor var baserad i ädla metaller, för den underminerar bankens ställning. Istället rusar man snabbt framåt och struntar helt enkelt i att diskutera den egentliga substansen.

Till exempel nämner man aldrig att pengar är ett bytesmedel - det allmänt accepterade bytesmedlet. Varför då? Antagligen för att det skulle få läsaren (eller tittaren) att fråga varför man måste byta mot just Riksbankens papperslappar. Att svenska kronor är lagligt justerat är bara delvis en förklaring - för visst kan man med tvång upprätthålla ett monopol, men det betyder ju att det finns (och borde finnas) alternativ. Inte bara norska kronor och euro, utan också icke-statliga pengar (guld, bitcoin, osv). Men den diskussionen vill förstås inte Riksbanken ha. Så de förvanskar förklaringen genom att underlåta att berätta det som är den egentliga förklaringen.

Istället går de snabbt vidare och berättar att pengar handlar om tilltro. Eftersom pengar bara är en överenskommelse så har de inget annat värde än att vi alla har tilltro till pengarna och den som kontrollerar dem. Det är som att ha tilltro till en kompis, säger Riksbanken. Och Riksbanken är en kompis som alla tror på mest.

Nja, det låter ju inte så rimligt. Det finns ju ingen som får göra vad Riksbanken gör. Och då menar jag inte att ljuga för medborgarna om pengar, vilket de uppenbarligen gör. Ingen annan får ge ut pengar. (Visserligen får privata banker ge ut svenska kronor, men endast inom ramen för riksbankssystemet.) Riksbanken kontrollerar penningpolitiken. Så om någon annan “kompis” vill ge ut sina pengar istället så får vi helt enkelt inte gå med den “kompisen” istället.

Lägg till detta att Riksbanken skapades ur lögner, svek, korruption och brottslighet. Jo, faktiskt. Och det definierar fortfarande banken - efter över 350 år.

(Bildkälla: riksbanken.se)


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.