När Walter Block gästar campus

post-thumb

I veckan som gick gästade Walter Block universitetet där jag arbetar. Walter Block är känd för att ta sig an alla möjliga politiskt inkorrekta frågor och söka libertarianska, ofta provokativa, svar. Hans bok Defending the Undefendable, som försvarar allt från utpressning till prostitution och hallickar, fortsätter att provocera trots att den publicerades för nästan 50 år sedan. Walter har därmed också ofta hamnat i blåsväder. T ex har han hävdat att kvinnor och minoriteter tjänar mindre än andra för att de, i alla fall i genomsnitt, har lägre produktivitet. Han har också argumenterat för att slavägare (och deras ättlingar) bör hållas skadeståndsskyldiga för slaveriet. Det är med andra ord kanske inte så konstigt att folk höjer på ögonbrynen.

När studentorganisationen Free Enterprise Society (FES) bjöd in Walter att hålla två föreläsningar förväntade vi oss att det skulle provocera. Men det såg ut att bli mer än så, för ledarna för YDSA – Young Democratic Socialists of America (tänk Bernie Sanders och AOC) – organiserade en protest. Det var ett initiativ som var mycket seriöst, för de hade ett “war room” i ett av klassrummen, samlade material, producerade pamfletter och krävde av universitetsledningen att inbjudan till Walter skulle dras tillbaka. Så skedde inte, men universitetets “brand management” hörde av sig till mig, som FES fakultetssponsor, med flera relativt syrliga frågor om vem det var som tyckte att den hemska personen Walter Block hade på campus att göra. “Vem står för prövning av talare ni bjuder om till campus?” som de uttryckte det.

I den första föreläsningen försvarade Walter bland annat utpressning. Det är ett ganska rimligt argument för libertarianer baserat på äganderätt och yttrandefrihet: man äger inte sitt rykte, för det består av andras åsikter om en. Så det är inte en rättighetskränkning att tala illa om någon, oavsett om det är sant eller ej. I den andra argumenterade han för att allt ska privatiseras, med fokus på vägar, hav och rymden. Eftersom han skrivit böcker om detta – fyra stycken totalt – blev det en mer djuplodande diskussion, men också mer ekonomi.

Vad hände då med protesten? Den avskrevs efter att en av medlemmarna i FES infiltrerat gruppen och påpekat att deras kritik av Walter, som helt var baserad på den inte helt sanningsenliga wikipediasidan, inte stämde överens med sanningen. Bland annat hävdades att Walter är våldtäktsförsvarare, vilket förstås inte stämmer. Man citerade också från New York Times (NYT) att Walter var för slaveri, men för just det citatet stämdes NYT och förlikade med Walter (med andra ord: de erkände att de felciterade honom å det grövsta).

Samma argument anfördes mot universitetets brand management samt deras kommunikationsavdelning, som engagerade sig lite mer än de borde ha gjort. Undertecknad anförde både argument och källor för att visa att protesternas pamflett var full av osanningar. Dessutom såg jag till att uttrycka att vi måste förvänta oss mer av våra studenter – de kan inte fara med osanning för att attackera och försöka tysta inbjudna talare. Den eposttråden blev plötsligt tyst och uppenbarligen valde kritikerna att låtsas som att det regnar.

Men historien är inte helt slut än, för Walter gillar både mothugg och uppmärksamhet. Han kommer att skriva en artikel om upplevelsen och epostkonversationen, som vi förstås kommer att länka till. Dessutom filmades hans båda föreläsningar och de kommer att snart finnas tillgängliga på universitets tv-hemsida. Vi återkommer med länkar!

Walter Block i full färd att svara på frågor (eller argumentera med frågeställaren)

Uppdatering: länkar till Walter Blocks blogginlägg om protesterna

Trouble at Oklahoma State University

More Trouble at Oklahoma State University


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.