Dackedagen: En hyllning till frihet

post-thumb

Sedan 2018 har en tradition vuxit fram – "Dackedagen", som firas varje år den sista lördagen i augusti. Namnet syftar till Nils Dacke, som på 1500-talet ledde ett uppror mot kungen. Denna högtid är en tid för frihetlig eftertanke, där fokus ligger på att utforska statens inflytande över våra liv.

På Dackedagen reflekterar vi över utmaningen att agera utan att staten tar sin del, till exempel genom beskattning av allt vi köper. Även om vi väljer egna eller "svarta" alternativ gynnas staten av den skatt du betalat på till exempel bensin och el du använt. Försök att komma på något du kan göra och som staten inte tar ut någonting för.

Mat och dryck är en viktig del av firandet. Vi försöker sträva efter relativt stöldfria alternativ, som att handla enligt KUMRIF-metoden (kontant utan moms rätt i fickan), egna odlingar eller hemmagjorda drycker, men hur mycket vi än anstränger oss är den stora vinnaren staten.

Dackedagen är en dag då vi hyllar individens frihet och möjligheten till egna val. Vi tror att samhället skulle fungera utan en organisation som tvingar av oss våra rättigheter och egendomar. Staten inspirerar inte till godhet utan skapar bara incitament och möjligheter att utöva våld och hot mot fredliga människor, samtidigt som den minimerar möjligheten att skydda sig själv.

I år firar vi alltså Dackedagen på lördagen den 26:e augusti.


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.