Per Bylund tar sig an Stephanie Kelton och MMT

post-thumb

För ett år sedan drabbade Cospaias medgrundare Per Bylund samman med MMT-gurun Stephanie Kelton på Twitter. Diskussionen gällde huruvida skatter ger pengar värde, vilket följare av chartalist-doktrinen (inklusive de som argumenterar för MMT) hävdar. Så är inte fallet, hävdade Per. Kelton svarade med en utmaning:

Nu har Per svarat på utmaningen medelst en artikel som publiceras i Quarterly Journal of Austrian Economics: Is It Money Because It Is Redeemed in Tax Payments? A Response to Kelton and Wray.

Artikeln är läsvärd för att den inte bara återger utan tar isär det chartalistiska argument som L. Randall Wray, också en guru inom MMT-världen, publicerat. Per visar också att argumentet har fundamentala brister. Det svarar inte egentligen på frågan om huruvida beskattningstvånget gör något till pengar. Och de exempel som Wray anför till stöd för argumentet visar dessutom på motsatsen.

Pers artikel kan vara den första seriösa granskningen av MMT i akademiska tidskrifter. Och det är inte något som följare av MMT kan uppskatta. För kritiken är nedslående. Chartalistargumentet sågas längs fotknölarna.

Den nya artikeln och Keltons utmaning diskuteras i Human Action Podcast avsnitt 398 där Per diskuterar problemen med chartalism och MMT samt Keltons utmaning med Robert P. Murphy. Podden finns på en mängd plattformar (SoundCloud, Stitcher, Spotify, Apple Podcasts), men man kan också se den på YouTube här:


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.