Därför sviker Sverigedemokraterna sitt bensinlöfte

post-thumb

I en debattartikel innan valet gav Sverigedemokraterna ett storslaget löfte: “Vi föreslår tre åtgärder, för maximal effekt, som skulle göra en omedelbar skillnad i människors vardag. Med förslagen sänks dieselpriset med 10 kronor och bensinpriset med 6,50 kronor.” Men när den nya regeringen presenterat sin bränslepolitik är resultatet inte lika storslaget: 40 öre billigare diesel och 14 öre billigare bensin, enligt en uträkning Dagens Nyheter gjort.

Ett rejält svek alltså. Det var säkert inte något SD ville, eftersom de kommer få leva med det i flera år. Varför höll de då inte sitt löfte?

Förklaringen är deras syn på staten. Det går inte att sänka skatter, hejda inflationen eller ta bort regleringar om man tror på en stor stat. Om man är av åsikten – som är gemensam för både Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna – att staten ska försörja de arbetslösa, uppfostra de unga och kontrollera de vuxna måste detta enorma projekt finansieras på något sätt. Eftersom staten är så ineffektiv tillkommer ytterligare kostnader – såsom extrema politikerlöner – vilket omöjliggör undantag. Den stora staten måste lägga beslag på allt den ser.

Vem som helst kan lova sänkta bensinpriser, men det enda som kan åstadkomma detta är ett filosofiskt skifte. Människor måste börja tro på sig själva, på att de kan organisera sitt samhälle utan staten. Bensinpriser kan inte sänkas av politikers löften utan endast genom fria människors arbete och samarbete. Staten måste tryckas tillbaka för att bränslepriserna ska pressas ner. Inget annat är möjligt.


Få vårt veckobrev

Är innehållet här intressant och relevant för dig? Då borde du prenumerera på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.