I stället för klimatbesattheten – detta vill jag

post-thumb

Klimathotet är på riktigt. Det är ett problem att jorden blir varmare, till följd av människors aktivitet. Men ibland är det som om detta problem är det enda vi har och att allt hade varit underbart om vi bara fixade klimatet. Hade det varit så skulle 1800-talet ha varit bättre än 2000-talet, eftersom utsläppen av växthusgaser då var mindre.

Allt är inte klimatet. Det finns saker man kan ha vilja förutom en värld med ett rent klimat. Dessa tre saker vill jag:

  • Välstånd. Vi borde inte skämmas för att vi är ett av världens rikaste länder. Välstånd är något fint. Det gör alla människors liv bättre. Om människor fick ansvara för sin egen ekonomi skulle det mesta lösa sig. Men i dag saboterar skatterna människors ekonomi. Välståndet förstörs också av inflationen. För att återställa välståndet krävs mål om noll skatter och deflation.

  • Frihet. De senaste femtio åren har en kolossal expansion av den svenska statens makt ägt rum. Ingenting är för litet för att den inte ska lägga sig i det. Människor har därför nästan ingen frihet kvar. Här måste staten tryckas tillbaka så att äganderätten och den individuella friheten återupprättas. Människor som äger en tomt ska få bygga saker på den utan lov. Man ska kunna använda internet utan att övervakas. Man ska få ha vapen för att försvara sig själv. Man ska få konsumera cannabis om man vill.

  • Utveckling. Den kapitalistiska världsekonomin har släppt lös en utveckling som saknar historiskt motstycke. Fantastiska tekniska framsteg har åstadkommits. Min önskan är att denna utveckling ska fortsätta, i form av självkörande bilar, 6G och fusionsenergi. Det vore också underbart att få uppleva utvecklingen av mediciner mot dödliga sjukdomar som i dag är i princip obotliga, såsom ALS, Parkinsons och Alzheimers.

Vad vill du?


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.