Cospaias valguide: vad bör du rösta på?

post-thumb

På söndag är det valdag, vilket för många svenskar är något stort. Få demokratiska ritualer är så heliga som just valdagen, som ger sken av att befolkningen styr sig själv.

Frågan som många ställer sig är inte den rimliga om ifall man bör rösta, utan på vad man ska rösta. Därför har Cospaia i år valt att sätta ihop en valguide för dig som tänker vara lydig medborgare och göra din demokratiska plikt. Nedan följer en sammanfattning av vad som skiljer de åtta riksdagspartierna åt – och vad vi kanske kan vänta oss av dem under de kommande fyra åren.

Socialdemokraterna

Enligt Magdalena Andersson har Sverige idag en “krigsekonomi”. Exakt vad det innebär utöver det statsministern helst kallar putinpriser på el är inte lätt att veta. Sverige har inte varit i krig på över 200 år, så det är inte helt konstigt att Andersson inte förstår sig på vad det innebär. Detsamma gäller ekonomi, som hon inte heller förstår. Så “krigsekonomi” är ett perfekt begrepp för denna statsminister som söker fortsatt makt.

Moderaterna

Partiet som av både sig själva och väljarna anses vara bäst på ekonomi tycker att man ska mota de högre priserna på el med att ge folk mer pengar. Samma resonemang borde gälla priser i allmänhet. Så kanske kan vi förvänta oss fler allmosor för att bekämpa inflationen på allvar? Nej till bidrag; ja till allmosor.

Sverigedemokraterna

Partiet som sätter Sverige först genom att både höja bidrag och sänka skatten – och tycker att utlänningar ska stå för kalaset.

Kristdemokraterna

Om du inte kan bestämma dig mellan moderaterna och sverigedemokraterna så är det här ett bra mellanmjölksalternativ.

Vänsterpartiet

Allt till alla är devisen för detta parti, som i detta val lovar mer framför allt åt dem som är LO-anslutna. De är med andra ord som sverigedemokrater som gillar invandrare.

Centerpartiet

Partiet med ledaren som uppfann både konjunktionen “både… men också” men också ett regeringsalternativ i den ack så smala breda mitten.

Miljöpartiet

Enfrågepartiet som hatar allt som har med ekonomi att göra. Vilket ju är lite konstigt när de tjatar så om hushållning med planetens begränsade resurser…

Liberalerna

Ingen vet egentligen vad detta parti vill, vare sig väljare eller medlemmar. Men det gör detsamma, för de har ny partiledare som tycker att det är väldigt jobbigt att prata. .

Samtliga partier har förstås det gemensamt att din röst blir en röst på staten. Och oavsett vem som vinner så har du varit delaktig i att legitimera systemet och ytterligare fyra år av misär, motsättningar och makt istället för fred och frihet.


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.