Pers nya bok är här!

post-thumb

Cospaia är ett samarbete för fred, frihet och sund ekonomisk teori. Både fred och frihet är relativt enkelt att argumentera för, medan det senare är lite knepigare. Vi gör vårt bästa för att paketera ekonomisk teori i enkla och lättförståeliga texter. Faktum är att vi har publicerat mycket på ämnet sedan vi startade sajten.

Men hur tar man sig vidare för att skaffa sig ekonomisk förståelse utöver det som kan beskrivas i korta artiklar? En djupare ekonomisk förståelse kräver ofta att man sätter tänderna i större verk, som Mises Mänskligt Handlande (i strålande svensk översättning av Benjamin Juhlin). Men det är ett stort steg att ta. Mises magnum opus är ett mastodontverk på nästan 1000 sidor. Förvisso genialiskt, men ett rejält åtagande.

En helt ny bok

Det finns få alternativ för den som inte vill ta det stora steget på en gång. Även om det finns flera introduktionsböcker till österrikisk ekonomi, så är de ofta fokuserade på ett visst ämne (som pengar eller konjunkturcykler), överdrivet teoretiska eller alldeles för dyra för det ska vara ett rimligt inköp för vanligt folk.

Precis av den anledningen har Per Bylund under det senaste året jobbat på en bok som alla kan läsa och förstå, som ger läsaren ekonomiskt sunt förnuft och som inte kostar så mycket. Den boken, med titeln How to Think about the Economy: A Primer, ges ut av amerikanska Mises Institute och har precis lanserats. Trots att den bara funnits tillgänglig i ett par dagar ligger den som nr 1 på Amazon.se:s bästsäljare i kategorin ekonomisk teori & filosofi. Den slår Malthus, som skrämmande nog är nr 2.

Om bokens upplägg

Pers bok är inte ens hälften så lång som Henry Hazlitts klassiker Economics In One Lesson, men täcker ändå både vad ekonomi är, hur man resonerar som en ekonom och allt från entreprenörskap och prissättning till konjunkturcykler och regleringar.

Boken är indelad i tre delar. Den första, Economics, introducerar vad nationalekonomi handlar om och vilka frågor den kan besvara. Dess tre kapitel diskuterar vad ekonomi är, vad ekonomisk teori innebär och hur man för ekonomiska resonemang. (Nej, det är inte i närheten så torrt som det låter – och allt detta ryms på 25 sidor med stort typsnitt.)

Del två, Market, diskuterar hur marknaden fungerar: att den är en process, vad produktion och entreprenörskap innebär, prissättning och det ekonomiska kalkyleringsproblemet.

Del tre, Intervention, tar det ekonomiska resonemanget till nästa nivå: vad händer i ekonomin när den påverkas av regleringar? Första kapitlet går igenom den österrikiska konjunkturcykelteorin och kapitlet därefter diskuterar regleringar i allmänhet – det man ser, det man inte ser och det som aldrig blir till (“the unrealized”).

Det är väldigt mycket att gå igenom på så få sidor. Men det görs på ett så enkelt sätt att i stort sett alla ska kunna läsa och förstå. Och därmed skaffa sig ekonomiskt förnuft.

Ekonomiskt förnuft i ett litet, billigt paket

Pers bok är på 142 sidor totalt. Men det är inte tättskrivna sidor och typsnittet är klart läsbart – till och med luftigt. Det här är en inbjudande bok, som inte försöker klämma in så många ord som möjligt per sida. Dessutom innehåller den korta boken både ett index och förslag på böcker där läsaren kan fördjupa sig. Det är med andra ord en bok skriven för att ges bort till familj och vänner. Kanske är det därför som flera översättningar är på gång (spanska, portugisiska, mandarin, polska, georgiska…). Det är, som Mises Institutes president uttryckte det, “nybörjarboken vi väntat på”.

En svensk översättning är inte på gång i dagsläget, men inte minst i valtider kan det vara rimligt att köpa på sig ett gäng och dela ut trots att boken är på engelska. För det är ju just, som Per påminner oss, väljarnas galenskap – framför allt att de inte har ekonomiskt förnuft – som är politikens livsblod. Och lite mindre galenskap hade inte varit så dumt.

Boken finns att köpa från Mises Institutes bokhandel för $5.00 (med extra rabatt för institutets medlemmar men med tillägg av internationell frakt) och på svenska Amazon för 86,49 kr. Det kan vara en investering väl värd pengarna. För den som är tveksam, kolla gärna på Pers artiklar här på Cospaia.


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.