Levande historia och döda barn

post-thumb

Efter ännu en obeskrivligt tragisk skjutning i USA så ropar folk ända från Sverige på en avväpning av USAs befolkning. Det är en naturlig reaktion, och det är klart att en sådan ofattbar händelse väcker starka känslor. Tragedier nära i tiden, och i hjärtat, gör det med oss.

Men det finns andra tragedier. Större tragedier. Hur osannolikt det än känns, så kan det vara värre. Mycket värre.

Alla som ropar på avväpning av vanliga människor borde först skänka en tanke åt alla barn som dog i Stalins mord av kulaker (storbönder), ukrainare, intellektuella, med flera. Det var ju inte bara regelrätta mord, utan även deportering och avsiktlig utsvältning. Du tror inte att de barnen hade önskat att deras föräldrar hade kunnat beväpna sig, utan begränsning, för att kunna försvara sig?

Alla som ropar på avväpning borde skänka en tanke åt alla judiska barn som dog av Hitlers härjningar. Du tror inte att de barnen önskat att deras föräldrar hade kunnat beväpna sig, och försvara sig?

Alla som ropar på avväpning borde också skänka en tanke åt alla barn som dog i Maos revolutioner och utrensningar. Även här var det mord och svält som plågade livet ur ett oräkneligt antal barn, barn som säkert hade önskat att deras föräldrar kunnat beväpna sig och försvara sig mot en så grym stat.

Jag kan fortsätta med Kambodja, Indien (där Gandhi sa att britternas avväpning av indierna var ett av de värsta brotten), Rwanda, för att nämna några.

Du kanske säger att “Men det som hände under de där diktaturerna kommer inte hända i USA ju!”.

Då får du fundera på hur USAs grundare redan på 1700-talet kunde förutse den ondska som utspelades under Stalin, Hitler och Mao. De skrev till och med in den insikten i konstitutionens 2:a tillägg i en naiv förhoppning om att det inte skulle hända i USA.

Så trots allt vi vet om historien tycker väldigt många att vanligt folk inte ska få beväpna sig, för just nu behövs det inte. Det kallas för recency bias, och är en tankevurpa där vi tror att saker kommer fortsätta vara som de är.

Men saker förändrar sig.

Om du vill kunna försvara det du håller kärt bör du verka för att folk ska ha den möjligheten. Om historien visar någonting så är det att avväpning resulterar i fler döda barn än summan av alla enskilda psykfall. Hur tragiskt varje dödsfall än är.


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.