Inflationen är straffet för vårt ekonomiska oförstånd

post-thumb

“Tjoho!” – så har har aldrig en frisk människa reagerat på besked om högre priser. Inga klädbutiker gör reklam för att berätta att de höjt priserna på skjortor. Inte heller finns en enda människa som med fasa minns den tid då man kunde köpa en pizza med en öl för under hundralappen (!). Vi människor älskar helt enkelt låga priser.

Men på något sätt har vi ändå fått för oss att inflation är bra. Om inte priserna steg tror vi att vi skulle vi sluta konsumera i väntan på prissänkningar och därmed förr eller senare sluta äta. (Detta kan framstå som en orättvis representation av inflationsargumentet, men är inte det.) Som tur är behöver priserna endast stiga med 2% varje år för att vi ska undkomma allmän svältdöd. I detta syfte trycker Riksbanken varje år stora mängder pengar, som injiceras i ekonomin genom banksystemet.

Just nu stiger visserligen priserna mer än 2%, men vi informeras om att skulden för detta i första hand ska läggas på Putin, det där skeppet som fastnade i Suezkanalen eller coronapandemin. Anklagelser om att Riksbanken skulle bära någon typ av skuld avfärdas snabbt. Ändå är det just inflation som är Riksbankens huvudsakliga verk. En större penningmängd orsakar alltid högre priser. Sådan är den ekonomiska lagen.

Men all skuld för inflation ska inte falla på Riksbanken. Den allmänna prisnivån beror på fyra faktorer: tillgången och efterfrågan på varor å ena sidan, tillgången och efterfrågan på pengar å den andra. Världskriserna orsakar givetvis högre priser genom dessa faktorer.

Förblindade av denna komplexitet missar vi inflationens grundläggande orsak: vår ekonomiska oförståelse. Genom idén att inflation, om än en liten, är något positivt har vi mentalt kapitulerat inför prisökningarna. Vi kan inte skydda oss mot större prishöjningar eftersom vi glatt välkomnade små. Ännu allvarligare är att vi fördömt vår sanna välsignelse: sjunkande priser.

För att på riktigt bekämpa inflationen krävs alltså inte nya direktiv till Riksbanken, världsfred eller smalare lastskepp, utan ett nytt ekonomiskt tänkande som grundar sig i människors ekonomiska instinkter. Till lägre priser kan vi köpa mer och till högre priser mindre. När priserna går ner blir vi rikare och när de går upp blir vi fattigare. Svårare än så är det inte. Inse detta och vi skapar ett försvar som inflationen aldrig kan tränga igenom.


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.