”Regionerna har ett stort svart hål”

post-thumb

Emelie Hultberg från Läkarförbundet säger till SVT:s Uppdrag granskning att regionerna "har ett stort svart hål". Från intervjun:

Hultberg: “Det känns ibland som att regionerna har ett stort svart hål, som saker, pengar och medel försvinner in i.”

SVT: “Det svarta hålet, vad är det?”

Hultberg: “Ja… (skrattar) Du, jag önskar att jag visste det. Det är väldigt stora budgetar och sedan ska det trilla ner till verksamheten”

Det är förvisso sant att pengar tenderar att försvinna i stora offentliga budgetar. Besynnerligt nog har offentliga verksamheter alltid ett och samma problem: brist på resurser. Inte sällan klagas det över “nedskärningar”, vilka förvisso händer, men samtidigt kostar offentlig service ständigt mer. Bägge är sanna bilder: budgetarna blir större men det operativa måste hela tiden skära ned.

Hur kan det vara så? Det är egentligen rätt enkelt. Men det är inte så att budgeten är ett “svart hål”. Att pengar “försvinner” och att de inte verkar komma fram till den operativa verksamheten är ett symptom – inte det verkliga problemet. Det egentliga problemet är mer grundläggande.

Att Hultberg inte får ihop det – att hon inte förstår det svarta hålet – är inte så konstigt. Det hon och andra i offentlig sektor ser är symptomen men inte sjukdomen. Frågan måste ställas på ett annat sätt för att kunna besvaras. För regionerna har inte stora svarta hål. Det är inte ett budgettekniskt eller ledarskapsproblem som tynger offentlig verksamhet. De har sådana också, men det är inte huvudproblemet.

Regionerna, liksom hela den offentliga sektorn, är stora svarta hål.

De är ekonomiska avarter, verksamheter som inte har möjlighet till ekonomisk kalkylering. Därmed kan de inte bli effektiva – alldeles oavsett hur mycket de försöker eller hur stora budgetar de har. Det är inte fel på pengarna eller på avsikterna eller de som arbetar i vården. Uppförsbacken som offentliganställda kämpar med i vardagsarbetet är verkligt. Men lösningen står inte att finna inom offentlig verksamhet, för problemet är den offentliga verksamheten i sig.

Den kan nämligen inte fungera på ett rimligt sätt. Den går att rationalisera, vilket betyder nedskärningar, men det går inte att strukturera den så att den skapar så mycket värde som möjligt. Det går bara att fokusera på kostnader, vilket är ödesdigert för vilken verksamhet som helst. Vi skrev om detta i artikeln “Därför kan offentlig sektor inte fungera”.

Det spelar ingen roll hur mycket man vill att verksamheten ska fungera eller hur mycket pengar man häller över den. Offentlig sektor kan inte fungera. Den är ett svart hål.


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.