Rapport från NH Liberty Forum

post-thumb

The Free State Project är ett volontärdrivet frihetlig paraply- och rekryteringsprojekt i USA, som strävar efter att samla så många frihetligt sinnade människor som möjligt i en och samma stat Iden är att med gemensam kraft kunna arbeta lokalpolitiskt med att bromsa beroendet till den federala regeringen, samt att välja bort lagar på lokal nivå som leder till ökade skatter och mindre frihet. Slutmålet är att uppnå “Liberty in Our Lifetime” (frihet under vår livstid).

Destinationstaten för the Free State Project är en av de första 13 staterna i den amerikanska unionen, lilleputtstaten New Hampshire som har 1.4 miljoner invånare. New Hampshire gränsar till Massachusetts i syd och är beläget en timme norr om Boston. Atlanten och Maine ligger österut, Vermont till väst, samt Kanada i norr. New Hampshire har smeknamnet “The Granite State” (granitstaten) p.g.a. dess granitgrund. Statsträdet är björk, och faunan liknar den vi har till stora delar i Sverige med mycket sjöar, åar, bäckar och skog. Det finns även både lo, rådjur, vapithjort (elk), svartbjörn, prärievarg och en och en annan älg (moose) i markerna.

New Hampshire har tillsammans med grannstaterna Vermont och Maine den högsta arealen skog per capita i USA och det finns gott om stugor med större tomter som är vanligt i gles och landsbygd. Dock, genom närheten till Boston undviker man den sociala och kulturella isolering som annars kan vara vanlig i glesbygd. Genom Elon Musk’s satellit-internettjänst Starlink kan man bo “off-the-grid” och sträva efter att bedriva självhushåll, men ända arbeta på distans för ett Fortune 500 företag och ha tillgång till Amazons produktutbud med leverans till dörren.

NH Liberty Forum 2022

New Hampshire Liberty Forum är en av två tilldragelser som fungerar både som nätverks- och rekryteringsverktyg för The Free State Project, och brukar hållas i början på Mars. Den andra händelsen är campingfestivalen “Porc Fest” som äger rum kring midsommar. “Porc” i Porc Fest står för porcupine (piggsvin), The Free State Projects maskot (som bara vänder taggarna utåt när den är attackerad, annars är den vänligt sinnad).

När New Hampshire Liberty Forum äger rum 2022 är det kallt och det ligger snö på marken. Vädret är dock behagligt under dagen och inte kallare än att folk kan ta sig lite luft utanför konferenslokalen i solen mellan de schemalagda aktiviteterna.

New Hampshire Liberty Forum är konferensinriktat med inbjudna talare från det som sammanfattas lite löst som frihetsrörelsen. Både Edward Snowden och Rick Falkvinge har videolänkat in som talare under tidigare år. Forumet är avslappnat med gott om tid för för samtal, frågor, diskussioner och workshops. Lokalbefolkningen och besökare från många delar av landet dyker upp för att bli inspirerade av talarna, träffa vänner och nätverka. Bland de mer långväga besökarna till konferensen återfinns många som funderar på att flytta till New Hampshire, men innan det vill få sig en chans att träffa likasinnade, delta i pubaftnar, och besöka olika libertarianska/ancap klubbar med både social- och aktivistinriktning.

Populära teman och aktiviteter är hemskolning, kryptovalutor, väpnat självförsvar, och privata marknader där man kan handla kött direkt från bondgårdar, hemrostat kaffe, lokaltillverkad honung och lönnsirap, tvålar, böcker, cider och mjöd och en uppsjö av varor och tjänster som erbjuds av anslutna. Det anordnas även filmkvällar och familjeliknande middagar. Rekryteringsarbete pågår för att få fler libertarianer till staten och en del specialiserar sig på olika lokalpolitiska och aktivistiska strategier för att uppnå största möjliga frihet inom ramen för det existerande politiska systemet. Genom åren har lokalpolitiska FSP:are bidragit till att knivlagar helt slopats, att marijuana avkriminaliserats, att poliser inte längre kan beslagta personlig egendom (kontanter) från privatpersoner utan domstolsbeslut (s.k. “asset forfeiture”), personlig beväpning för vuxna utan licens är numer tillåten, och i en del kommuner finns nu skolval för barn. Sedan tidigare finns det inget bilbältestvång för vuxna, inget hjälmtvång för motorcyklister, eller krav på försäkring för privatpersoner för att köra bil (som dock måste stå för de kostnader de orsakar andra).

Som en mjukstart på fredagen bjöds intresserade konferensedeltagare på en busstur som besökte olika libertarianska och ancapinriktade klubbar och (inte så hemliga) lönnkrogar. Ett resmål var nytt för oss alla, premiären för en helt ny grupp lokaler i staden Weare, NH. En initiativtagare köpte en f.d bondgård som renoverats till kontorslokaler. Staden Weare valdes just på grund av dess historiska koppling till The Pine Tree Riot. I skrivande stund finns det planer att dedikera lokalerna till hemskolsaktiviteter. I den anslutande nyrenoverade ladan finns det rikligt med öppet utrymme, bord och stolar, en liten bar, och är lämplig för alltifrån galleriverksamhet och konferenser till middagar.

Välkända talare

Till 2022 års upplaga av New Hampshire Liberty Forum bjöds flera populära frihetsprofiler in, bland annat Jeff Deist, ordförande för det amerikanska Mises Institute, som pratade på temat secession. Både politisk sådan, och de facto statssecession vilket är lagligt enligt den amerikanska författningen. En ytterligare representant för The Mises Institute, och Senior Fellow, den svenskfödde ekonomiprofessorn och Cospaia-medarbetaren Per Bylund pratade om entreprenörsaktivitet. Han poängterade att direkt och oberoende affärsverksamhet människor emellan utan statens inblandning stör statens monopolställning och söndrar dess grepp om både samhället och individer.

Det fanns fler talare på temat decentralisering från den federala staten vilket organiserades i form av en secessionspanel modererad av FSP:s Carla Gericke, f.d. FSP-ordförande samt advokat och aktivist. Genom Carla har vi en ytterligare svenskkoppling då hon bodde i Sverige under några barndomsår och fortfarande kan lite svenska. Secessionspanelen hade en speciellt tongivande representant, Daniel Miller ifrån Texas Nationalist Movement med 25 års erfarenhet från secessionsaktivism. Daniel svarade på frågor på ett enkelt och självklart sätt vilket avdramatiserade det ibland kluriga ämnet hur oberoende från statstyranni skall gå till rent praktiskt. Även New Hampshire har en secessionförening populär ibland Freestaters som heter Foundation for NH Independence, där Elliot Axelman berättade om lokal aktivitet på temat.

Ett par lokala och namnkunniga politiker på delstatsnivå var också på plats. Melissa Blasek som driver ett initiativ som heter ReopenNH, mot nedstängningar och masktvång. Frank Edelblut, utbildningsledamot för delstaten, berättade om initiativ som ger studenter mer frihet att själva välja och schemalägga sin utbildning. Målet med initiativet är att hålla utbildningen relevant och inte tvinga initiativrika studenter att traggla ämnen som är ovidkommande för deras valda utbildningsinriktning. Edelblut gav exempel på studenter i robotklubbar som lägger ner själ och hjärta i programmering, mekanik och robotteknik sent inpå kvällarna, och menar att barnen bör kunna tillgodogöra sig den tid de lägger ner på sådan verksamhet som utbildning vilket inte är fallet nu.

En ytterligare försvarare för barns rätt att själva välja sin egen utbildning var Corey DeAngelis, en Cato Institute Fellow och ordförande för “American Federation for Children”. DeAngelis pratade skolval och uttryckte att om skattepengar nu ändå skall tvingas av medborgare, bör pengarna åtminstone öronmärkas till de studenter medlen är avsedda för. Den rådande ordningen som DeAngelis kritiserar är att skolmedel spenderas på att upprätthålla ineffektiv administration, hyra och löner utan hänsyn till kostnad, utbildningskvalitet, eller intresse av dess verksamhet från föräldrar och barn (“för att bekosta byggnader, istället för utbildning”).

En populär talare var Cody Wilson som startade Defense Distributed som beskriver sig som en försvarskontraktör för allmänheten. På syskonsidan Defcad kan allmänheten ladda ner ritningar till populära vapentyper, och 3D-printa personvapen i antingen hårdplast eller metall. Cody säljer även en CNC-maskin, Ghost Gunner 3, med ritningar för populära karbingevär och handeldvapen som är vanliga i USA, som det finns gott om eftermarknadstillbehör och ammunition till.

Vad många besökare reflekterar över efter ett besök till New Hampshire och FSP anslutna är att det är en helt annan sak att teoretisera om frihet än att uppleva det. Självklart är NH långtifrån perfekt och det heter just därför the Free State PROJECT. Projektdelen är upp till de som är här, att aktivt delta i ett intressant levande socialt experiment där frihetligt sinnade lär sig att leva med varandra utan staten, och att producera det man behöver i så stor utsträckning som möjligt. New Hampshire Liberty Forum är ofta det första steget mot ett sådant liv. Marknaden för frihet New Hampshire går bra nu. Årets New Hampshire Liberty Forum sålde slut på ett par timmar, och PorcFest som äger rum i Juni, är på god väg åt samma håll.


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.