Till libertarianer i alla ungdomsförbund: Lämna

post-thumb

Det finns alltid några libertarianer (ak) i ungdomsförbunden. Vissa är mer tydliga med sina uppfattningar medan andra är mer diskreta, men det finns inga skäl att tvivla på uppriktigheten i deras övertygelse. De förstår att staten är motsatsen till allt som är fint i världen och vet vad skatt är.

Men deras libertarianism är tyvärr ofta kortlivad. Efter några år är det vanligt de kapitulerar och underkastar sig partiet. Den frihetliga övertygelsen ursäktas som en ungdomssynd. Av detta frestas vi som fortfarande är libertarianer att säga att de inte var några riktiga libertarianer och att de aldrig fullt ut tog till sig de libertarianska principerna, men det är antagligen för hårt. Det som i stället hänt är att deras libertarianism kvävts av partiet.

Partiernas funktion är att skapa uppslutning bakom en linje, vilket de åstadkommer med hög effektivitet. Det kanske tydligaste exemplet är 2008 års omröstning om FRA-lagen, som innebar en östtysk övervakning av svenska folket. Många liberala riksdagsledamöter var helt emot lagen. De var antagligen också medvetna om att de skulle ha en chans att vinna en plats i historieböckerna som vårt lands stora liberala politiker om de bara röstade emot. Men inte ens detta var tillräckligt för att stå emot partipiskan. Partiet är så hårt att man hellre än att gå emot det väljer att få sitt minne hågkommet så här.

Jag har därför en uppmaning till dig som är libertarian i ett ungdomsförbund: Lämna! Gör det innan det är för sent. Du tänker antagligen att du är tillräckligt stark för att stå emot kraven på att du ska rätta dig i ledet. Det är säkert sant första gången, andra och tredje också, men när trycket på att du ska ändra dig aldrig upphör? När du gång på gång placeras i situationer där du straffas socialt och ekonomiskt för att du inte tycker som de andra? Efter ett tag är det bara mänskligt att man ger upp.

Väl ute ur ungdomsförbundet kanske du slutar vara libertarian ändå. Det är ju ganska vanligt att människor byter uppfattning någon eller några gånger i livet (till skillnad från partier, där medlemmarna bara byter åsikter när partiet gör det). Men då är det på dina egna villkor.

Tills vidare: Läs allt du kan, både om libertarianism och andra inriktningar. Bildning är en bra förutsättning för ett självständigt tänkande. Och hör av dig om du undrar något.

Foto av Axel Sagerholm. Från Upplandsmuseets samlingar.


Få vårt veckobrev

Är innehållet här intressant och relevant för dig? Då borde du prenumerera på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.