20 år för och med Venezuelas folk

post-thumb

Eftersom det var mer än tio år sedan jag skrev texten 10 år för och med Venezuelas folk, om de stora ekonomiska framgångarna som socialismen då hade uppnått, är det dags för en uppdatering. Jag är tacksam till kamraterna på Cospaia för att de låter mig låna deras hemsida för denna betraktelse.

Under den tid som har gått sedan jag skrev den texten har det venezolanska folket genomgått en fantastisk andlig utveckling. Ledda först av Hugo Chávez och sedan Nicolás Maduro har venezolanerna gemensamt utmanat den kapitalistiska föreställningen om välstånd som en förutsättning för lycka.

  • Mellan 2010 och 2020 har den genomsnittliga inkomsten i Venezuela minskat med 75%. Ingen blir lycklig av pengar.

  • Problemet med övervikt har minskat i en omfattning som saknar historiskt motstycke.

  • Ett stort antal venezolaner har kunnat förverkliga sig själva genom olika resor i världen. Nästan sex miljoner, omkring 20% av befolkningen, har lämnat landet (vi väntar ännu på deras återkomst).

  • 2016 hade Venezuela världens högsta inflation, trots stark konkurrens från länder såsom Zimbabwe. Utan inflation stannar ekonomin.

  • För att minska sin klimatpåverkan har många venezolaner anslutit sig till dumpster diving-rörelsen.

  • Den lokala matkulturen har upplevt en stark boom. Utöver hund inkluderar det venezolanska köket nu även råttkött (ej två ord).

Men trots detta ska vi komma ihåg att ett land i Latinamerika som vågar bryta sig loss från USA:s hegemoni, bemäktiga bredare skikt av folket och göra stora antiekonomiska framsteg, blir naturligtvis också en utmaning, ett hot, för de “liberala” västerländska eliterna. Räkna därför med fortsatt nedlåtande och/eller lögnaktig rapportering från Venezuela i våra mainstream-medier.

Denna propaganda måste vi intensivt bekämpa varje dag. Vi får verkligen inte överge Venezuelas folk och försöka få alla att glömma allt vi någonsin skrivit om Venezuela.

----------------------------

(Cospaias redaktion kommenterar: I texten är händelseutvecklingen korrekt återgiven. Vi frågar oss därför, liksom säkert många andra: Är texten verkligen författad av Ali Esbati?)


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.