”Skatt är inte stöld” – Jo, faktiskt

post-thumb

Det här är en text till dig som inte tror att skatt är stöld. Antagligen tycker du att det är ett underligt påstående, som är lika dumt som att månlandningen skulle ha varit fejkad eller att 5G orsakar covid-19. Eftersom så många idéer är i omlopp, särskilt konstiga sådana, är det naturligt att vi snabbt avfärdar ganska mycket vi stöter på. Vi har en begränsad ork och skulle man undersöka alla konstiga idéer noggrant skulle man inte få något annat gjort.

Men jag vill hävda att påståendet att skatt är stöld inte är något dumt, utan att det faktiskt är rimligt och att alla borde överväga det. Efter att ha gjort det är det mycket möjligt att man ändå tycker det är dumt – men då står man i alla fall på en lite stabilare grund.

För att inleda vårt nystande i skatt är stöld kan vi börja med att definiera stöld. Wikipedia beskriver det ungefär som att utan tillåtelse ta något som tillhör någon annan. Om vi sedan ger oss på att beskriva skatt inser vi ganska snabbt att det är svårt att inte använda liknande ord. Skatt tas från människors bankkonton utan deras tillåtelse. Det spelar ingen roll om man vill betala skatt eller inte – det går inte att komma undan Skatteverket. Skatt är alltså stöld.

Ungefär här dyker ett stort antal motargument upp. Skatten går faktiskt, till skillnad från stöldgods, till viktiga saker. Så kan det naturligtvis vara. Men det är oklart vilken relevans det har. Det som definierar stöld är att något tas utan tillåtelse, inte att stöldgodset läggs på något som är oviktigt.

Utifrån det motargumentet skulle det vara mer logiskt konsekvent att erkänna att skatt är stöld, men säga att målen rättfärdigar medlen eftersom skatt finansierar viktiga verksamheter. Ändå gör ingen det. Vi tycker att stöld är så omoraliskt och ohederligt att vi inte vill försvara det. Detta är förstås rimligt, men det innebär också att man borde fundera på om skatt kan vara stöld. För om skatt är stöld borde vi göra allt vi kan för att hejda beskattningen och avbryta detta enorma rån.

Ett annat motargument tar sikte på att vi som framför påståendet då och då tar emot tjänster som finansieras av skatt, typ sjukvård. Så är det förstås. Men även det har ganska liten relevans för att avgöra om skatt är stöld eller inte. Jag förstår att det känns relevant, eftersom själva tanken på att skatt skulle vara stöld är omvälvande och förskräckande, men i definitionen av stöld står det inte att något slutar vara stöld om den bestulne någon gång, helt godtyckligt, får tillbaka lite av stöldgodset.

Nu har du nått sista stycket i denna text. Om du verkligen inte tror att skatt är stöld och ändå läst hela artikeln uppskattar jag det mycket. Artikelbilden är förövrigt från filmen The Pursuit of Happyness, när Chris betalar skatt.


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.