Bitcoins eviga förtjänst: Urholkandet av centralbankens legitimitet

post-thumb

I skrivande stund (4 juni) kostar en Bitcoin ungefär 37 000 dollar, vilket ger ett totalt marknadsvärde på omkring 700 miljarder dollar. Det är en hisnande summa. När Bitcoin var uppe på 56 000 dollar kände jag en viss oro över det höga priset och det gör jag nog fortfarande. Jag ser inte riktigt den konsumentnytta som skulle rättfärdiga detta pris och förväntar mig därför någon typ av nedgång.

Men detta spelar egentligen ingen roll. Det häftiga med Bitcoin är inte dess pris utan dess idé: människorna ska ha makten över pengarna, inte den politiska eliten. Med sin uppfinning av Bitcoin visade Satoshi Nakamoto att pengar inte är något speciellt som kräver centralbankers och nationalekonomers inblandning, utan att de tvärtom måste befrias från eliten. De pengar som fritt kan manipuleras av en ensam aktör förstörs snabbt.

Efter Bitcoin uppstod massvis av andra kryptovalutor och olyckligt stora konflikter mellan deras anhängare följde. Men en sak som alla kryptoentusiaster varit överens om är att papperspengarna, fiat, som utfärdas av världens centralbanker, är de mest uppenbara shitcoinsen. Riksbankens direktör Stefan Ingves är inget geni som räddar den svenska ekonomin, utan tvärtom en förstörare av vårt välstånd. Genom sin manipulation av utbudet på pengar trycker han ner svenska kronans köpkraft, höjer priserna och gör oss fattigare.

Oavsett hur priset på Bitcoin än utvecklas i framtiden kommer denna förtjänst att bestå: Så många i den unga generationen har förstått att makten över pengarna borde ligga hos dem som använder dem, precis som med alla andra varor i marknadsekonomin, och inte hos några experter i centralbanksstyrelser.

Foto: www.quotecatalog.com


Gilla, dela och kommentera gärna på Twitter


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.