”Skatt är stöld” – vårt vapen

post-thumb

Vi svenska anarkister motsätter oss en kolossal makt: den svenska staten. Den utnumrerar oss flerfaldigt. Dess ekonomiska tillgångar är så gott som oändliga. Hänsynslösheten med vilken den är beredd att försvara sig själv är obegränsad. Den är värsta tänkbara fiende.

Men vi står inte tomhänta. Vi har något som vi kan göra motstånd med, som är starkare än allt den kan uppbåda. Detta är det enkla faktum att skatt är stöld.

Dessa tre ord är våra vapen. De är starka för att de är sanna. Ingen som ärligt reflekterar över att skatt är stöld kan bestrida det. Staten samlar in skatt genom våld och hot om våld. Människors pengar tas utan deras samtycke. Det är stöld. Eftersom stöld är omoraliskt är också skatt det.

När påståendet yttras ger de häftiga reaktionerna en direkt uppfattning om styrkan i orden. “Hur kan ni vara emot Sjukvård/Utbildning/Vägar” säger arga röster. (På det svarar vi att vi är för sjukvård, utbildning och vägar, finansierade utan våld eller hot om våld.) Det är naturligt att människor instinktivt vänder sig emot påståendet, eftersom det är så starkt. Å ena sidan är det så enkelt att alla kan begripa det. Å andra sidan är det omvälvande, eftersom det helt undergräver statens legitimitet. I stället för att vara den ädlaste av organisationer, avslöjar dessa tre ord staten som den skurk den är. Liksom varje hederlig människa motsätter sig stöld måste hon också motsätta sig staten.

Låt oss därför fortsätta upprepa att skatt är stöld, oavsett hur mycket ilska det än orsakar. Det är sant och det är genom sanning vi gör motstånd.


Gilla, dela och kommentera gärna på Twitter


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.