Austrian Economics Research Conference 2021

post-thumb

Årets upplaga av Austrian Economics Research Conference står för dörren. Liksom tidigare betyder det två hela dagar med presentationer av forskning, både teori, empiri och allehanda andra rön, inom ramen för österrikisk ekonomi. Dessutom bjuds på fem keynote-föreläsningar, som streamas live.

Vad man kan förvänta sig

Dessvärre streamas inte hela konferensen, så den som vill följa på avstånd får nöja sig med vissa inslag. Liksom vanligt är det konferensens keynotes, öppnandet, samt prisutdelning till bästa forskning som visas live. Arrangörerna har också valt att streama en paneldiskussion på tema österrikisk ekonomi och Sovjetunionen ledd av Yuri Maltsev. Övriga presentationer brukar dock spelas in och göras tillgängliga online senare.

Konferensens program finns länkat från konferenssidan här. Tiderna är i lokal tid, vilket är amerikansk Central Daylight Time. Det betyder för dessa datum en tidsskillnad om sex timmar, så för att få svensk tid ta varje tidsangivelse +6 timmar.

Första keynote sker redan fredag förmiddag lokal tid. Det är Hayekföreläsningen, som ges av Douglas B. Rasmussen. Titel är “Rothbard’s Account of the Action Axiom: A Neo-Aristotelian-Thomistic Defense”.

Andra keynote går av stapeln fredag eftermiddag. Det är Hazlittföreläsningen, som i år ges av Steve Mariotti och titeln är “Entrepreneurship and Liberty”.

Misesföreläsningen rundar av fredagen. Den ges av Sam Bostaph, en av de “gamla rävarna” inom misesiansk ekonomi, som föreläser på temat “From Menger to Mises”.

På lördagsmorgonen ger Matt McCaffrey Rothbardföreläsningen med titel “The Long Rehabilitation of Frank Fetter”. På eftermiddagen kan man lyssna på Francis J. Beckwith, årets Churchtalare, föreläsa om “Taking Rites Seriously: Neither Theocracy nor Liberal Hegemony”.

Alla streamade föreläsningar kommer att finnas på mises.org/live .

En specialiserad österrikisk forskarkonferens

Det pågår en ständig diskussion om huruvida österrikisk ekonomi behöver en egen konferens. Det finns ju så många konferenser redan om ekonomi. Problemet är förstås att österrikisk ekonomi sällan accepteras som riktig forskning till dessa konferenser. Varför? Helt enkelt för att nationalekonomi har blivit överdrivet matematisk och för att ekonomiska resonemang inte passar med den fysikavund som nationalekonomer sedan ett sekel lidit av.

Men det finns också andra skäl. AERC ger dem som studerar österrikisk ekonomi en chans att presentera sin forskning inför en positiv och kunnig publik. Det är därmed en möjlighet att höja kvaliteten på forskningen genom att ta till sig av andras perspektiv och förslag. Avancerade studenter (framför allt doktorander) är särskilt varmt välkomna att presentera på AERC av den anledningen.

Det är också ett ypperligt tillfälle att nätverka med andra som sysslar med österrikisk ekonomi. AERC är den enda renodlade och professionella världskonferensen i österrikisk ekonomi, så “alla” som är namnkunniga österrikare är frekventa besökare och medverkar till kunskapandet.

Numera är AERC helt ägnad åt ekonomisk forskning, så den som är intresserad av österrikisk ekonomi gör rätt i att besöka konferensen. Tidigare var så inte fallet. Då hette konferensen Austrian Scholars Conference (ASC) och inkluderade forskning inom de båda “ben” som utgör Mises Institutes verksamhet: österrikisk ekonomi och libertariansk filosofi. För några år sedan bestämde man sig för att dela på dem, för att därigenom renodla presentationerna och bättre stödja vardera ben. Därav arrangeras AERC varje vår och nya Libertarian Scholars Conference varje höst (i New York City).


Gilla, dela och kommentera gärna på Twitter


Få vårt veckobrev

Är innehållet här intressant och relevant för dig? Då borde du prenumerera på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.