Hjälp, jag vill sluta med Facebook!

post-thumb

Två veckor. Så lång tid lyckades jag undvika all rapportering om utgången av det amerikanska presidentvalet. Inte ett enda besök på Facebook, Twitter eller Aftonbladet under fjorton dagar. Och det var helt underbart!

Redan månader före valet hade jag tröttnat på det. Egentligen visste jag att jag inte borde bry mig. Jag kan inte påverka det och tror inte heller att det påverkar så mycket. Men man är ändå nyfiken. Så när den första veckan av okunskap gick mot sitt slut var jag väldigt nära att halka dit. På något sätt lyckades jag förhindra det. Efter hand sinade min nyfikenhet. Andra saker började uppta mitt intresse. Jag kände mig lugnare och hade lättare att hitta fokus. Det vore en överdrift att kalla denna tid utan Facebook för en extatisk upplevelse, men den var i alla fall ganska angenäm.

Just nu är det nog många som funderar på att helt sluta med Facebook. Inte bara för att det är distraherande, utan också för att man inte känner sig hemma på plattformen. Frågan är bara: Hur drar man ner på Facebook?

Man bör absolut inte göra som jag gjorde i alla fall. Enda anledningen till att jag lyckades hålla mig var att jag visste att ett enda snedsteg skulle förstöra min streak. Särskilt länge klarade jag inte heller. Nä, de som säger att det “bara” är att ta bort sitt konto eller bestämma sig för att sluta har fel. Det gör det hela till en enorm utmaning, som man ofta misslyckas med.

Istället tror jag på det James Clear beskriver i sin bok Atomic Habits. Stora framgångar har sitt ursprung i små steg, inte enskilda, enorma livsförändringar. Tar man det steg för steg kan man åstadkomma saker utan kolossal viljekraft. Problemet med viljekraft är att man ofta har den just när man bestämmer sig för en förändring, men att den falnar sen. För att sluta med Facebook ska man ju inte bara hålla sig borta timmarna efter att i ett upprymt tillstånd ha bestämt sig för det – man ska också låta bli att snabbt kolla Facebook på mobilen morgonen efter. Det är svårare.

Jag tror därför att det är klokare att lägga den starka motivation som uppstår precis vid beslutet på konkreta saker. Planera hur du ska göra det lättare att undvika Facebook. Till din hjälp har jag tre tips:

1. Förändra din miljö

I Atomic Habits pratar James Clear om att man bara genom att förändra sin miljö kan göra saker enklare. Till exempel brukar jag lägga mobilen på vardagsrumsbordet när jag går och lägger mig. Det är en ganska lätt grej att göra. Då kan jag inte ta fram mobilen när jag vaknar och ligga och dra mig i sängen med den. Det kräver ingen viljekraft när jag vaknar, eftersom det helt enkelt inte går. Hade jag istället haft mobilen vid sängen hade jag behövt anstränga mig och antagligen misslyckats.

En mer extrem miljöförändring jag gjort gäller min dator. På den har jag både Ubuntu och Windows, men i Ubuntu har jag inte sparat några lösenord till sociala medier. Sedan har jag lagt mycket tid på att piffa till ubuntu Ubuntu, så att jag trivs i systemet och helst väljer att starta det. Som en konsekvens tillbringar jag majoriteten av min datortid i Ubuntu, utan tillgång till mina sociala medier.

2. Var snäll mot dig själv

Egentligen borde du skippa idén om att helt sluta med Facebook. Det är väldigt svårt och misslyckas du riskerar det att knäcka dig. Alla gör misstag. Det viktiga är inte att du alltid gör exakt vad du bestämt dig för, utan att du startar om när du misslyckats och försöker igen.

3. Hitta något konkret att göra istället

Vad vill du göra istället för att vara Facebook? Om du lägger ditt fokus på det istället uppnår du ditt mål om att inte vara på Facebook i förbifarten. Här bör man undvika att vara för abstrakt. Om man bara tänker att man vill “läsa” eller “träna” i största allmänhet är det oklart vad man ska göra. Tänker man istället att man vill läsa en specifik bok, såsom exempelvis Mänskligt handlande, är chansen betydligt större att man gör det.

-----

Det är bara ett presidentval var fjärde år, vilket är ganska skönt. Men det innebär också att det inte är något vi kan kontrollera vår användning av sociala medier med hjälp av. Jag tror mer på små steg och en anspråkslös inställning. Förhoppningsvis kan dessa tips hjälpa dig i din strävan efter dina mål! Vill du ha fler tips rekommenderar jag varmt boken Atomic Habits.


Gilla, dela och kommentera gärna på Twitter


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.