Med nöd och näppe: historien om hur Mises undkom Hitler

post-thumb

Detta är ett utdrag ur förordet till Ludwig von Mises bok Mänskligt handlande, som går att köpa hos Timbro förlag. För att prata med likasinnade om boken får du gärna besöka dess Discord-server.

Under de första veckorna i mars 1938 rådde politisk oro i Österrike. Efter år av diplomatisk press hade den österrikiska regeringen gått med på att tilldela nazister ministerposter, men inte ens detta tycktes vara tillräckligt för Adolf Hitler. Den 11 mars valde således Ludwig von Mises att lämna Wien och resa till Schweiz, där han innehade en gästprofessur. Han anade att en invasion var nära förestående och att han skulle göra bäst i att lämna landet. Det skulle visa sig att han hade rätt. Samma dag som han lämnade Österrike anlände i största hemlighet SS-chefen Heinrich Himmler i sällskap med en grupp män till Wien. Två dagar senare, när den tyska armén nått Wien, bröt de upp dörren till Mises lägenhet. Under de efterföljande månaderna återkom de flera gånger för att tömma lägenheten på allt som fanns där – till och med tvätten.

Mises var visserligen judisk, men det som gjorde honom till föremål för deras uppmärksamhet var att han utmärkt sig som en av Europas mest hängivna förespråkare av frihet. Han var dessutom nästan lika omtalad för sitt kompromisslösa motstånd till kollektivistiska ideologier. Vad han tyckte om Hitler var ingen hemlighet.

När han flydde från Wien var han nära pensionsåldern. Han tvingades lämna mycket bakom sig: böcker, en myntsamling och kopior av så gott som alla texter han någonsin skrivit, alltifrån artiklar om problemen med ekonomisk produktion i ett socialistiskt samhälle till planer för fred i Europa.

Men Mises sörjde inte. I Schweiz fanns något han arbetat på i många år, nämligen manuset till en bok som han ansåg vara av särskild vikt i denna tid. Den är ett försvar av just den civilisation som stod under attack, med dess samarbete, individualism och välstånd. Boken förklarar från grunden hur människor i en marknadsekonomi tillsammans överträffar alla andra ekonomiska system. Några årtionden senare skulle den betraktas som ett av de stora verken i den liberala idétraditionen och blåsa nytt liv i den österrikiska skolan. På svenska heter denna bok Mänskligt handlande.


Gilla, dela och kommentera gärna på Twitter


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.