Förhoppningar inför frihetsåret 2021

post-thumb

När vi nu lägger ett ytterst dystert 2020 till handlingarna önskar vi blicka framåt. Vi på Cospaia är optimistiska för framtiden och har förhoppningar om att finna fred och frihet i vår tid. Det mycket som både kan och kommer att gå i rätt riktning. Det är aldrig nattsvart - och det är trots allt som mörkast precis innan gryningen.

Vi har valt att samla våra tankar kring vad som verkar mest lovande, hoppfullt och positivt för det kommande året. Alla vi som jobbar med Cospaia för att sprida frihetens idéer, som dagligen funderar på hur vi kan sätta stickan till kärlekens, fredens och frihetens fyrbåk, har ställt sig frågan om vad som under 2021 kommer att gå mest i rätt riktning. Med andra ord:

Var ser vi de största chanserna för fred, frihet och sund ekonomisk teori 2021?

Detta är våra personliga svar.

Peter Strömberg

På ett personligt plan kom 2020 med mycket frihet till mitt liv. Cospaia-samarbetet, inte minst. Det är befriande att ha befriade intellekt att utbyta tankar med och att spegla verkligheten mot. Jag har också fått möjlighet att jobba mestadels hemifrån, vilket passar mig utmärkt. Att slippa spendera stora delar av dagarna med att trängas och bli enormt försenad i Stockholms havererade kollektivtrafik frigör såväl min tid som besparar mig frustration. Det är smått obeskrivligt hur givande det är att spendera den vunna tiden med min familj. Jag räknar med att 2021 fortsätter att ge mig av dessa friheter.

Här i Cospaia kommer vi se till att hålla lågan tänd i vår fyrbåk. Den kommer envist att visa våra medmänniskor den väg som vi funnit ut ur galenskapen som mänskligheten trasslat in sig i.

I takt med att staterna utnyttjar sina kriser till att beskära undersåtarnas frihet allt grövre, och allt mer oblygt, tycker jag mig se en polarisering. Saker ställs på sin spets och det får många som inte tidigare noterat statens förstörande roll i samhället, att börja ana att de själva är mycket bättre herrar över sina liv än bottenskrapet som lyckats med politisk karriär är. Det tycks mig även som att prisförändringarna på Bitcoin och guld pekar i en riktning att något håller på att ske, och att människor tar rimliga och bra beslut i sina förberedelser inför vad det nu är som komma skall.

Med sitt klara och tydliga budskap kan Cospaia-samarbetet samla fler i de frihetliga leden. Det är hoppfullt att se fram emot att vi kan engagera en kritiskt massa till Bylundsk frihetsstrategi. 2021 kan bli en god spiral. Fler börjar tänka i frihetliga banor och fler hittar, och vill bidra till, Cospaia.se som då kan samla fler till frihetens sak, och så vidare. Med statens hjälp att avslöja dess väsen kan det lyckas!

Per Bylund

Det är lätt att stirra sig blind på allt som gått fel och som pekar åt fel håll, inte minst ur libertarianskt perspektiv. För nog är det en hel del som kunde ha gått mycket bättre. Just 2020 var en skitår på många sätt. Men samtidigt är det en hel del som går åt rätt håll – och som gjort så en tid. Inte minst är det fallet inom teknik och kommunikation, där “mjukvara äter världen” (för att använda Marc Andreessens ord). Aldrig har människor världen över haft samma möjligheter att vara i kontakt med varandra, finna nya bundsförvanter och vänner, samt därigenom lära av varandra och öka sin förståelse för nya perspektiv. Det skapar också enorma möjligheter för entreprenörskap och tillväxt, inte minst i de delar av världen som hamnat på efterkälken. Denna utveckling kommer att fortsätta, både på gott och ont. I dess kölvatten kommer också tidigare till synes stabila institutioner att falla sönder och mista sin legitimitet på samma sätt som “gammelmedia” har mist sitt monopol och enkelt kan synas.

Samma typ av revolution sker inom hälsa, där biohackers och enstaka marginaliserade forskare gått i bräschen för en ny syn på både diet, träning och behandlingar. Det har i sin tur förändrat konsumenters köpbeteenden, vilket i sin tur lett till stora förändringar i produktionen. Det visar tydligt att marknaden fungerar. Till exempel har en mängd amerikanska bönder slutat med den industrialiserade tillverkningen av kött, där kor levde sina liv inomhus och matades med pellets och majs tills de blev feta (och sjuka) och avlivades. Det gav billigt kött, men är varken hälsosamt att äta, bra för miljön eller sund djurhållning. Denna djurhållning har starkt subventionerats av staten. Kontrasten är tydlig: staten har rekommenderat en diet som inte är hälsosam utan gör människor sjuka och dessutom använt skattepengar till att subventionera ohälsosam kost producerad på miljöovänligt sätt. Marknaden, å andra sidan, svarar omedelbart när konsumenter börjar uppmärksamma de fel som begåtts – och förändrar produktionen i grunden trots att det vore billigare att istället få subventioner.

Slutligen sker en revolution inom ekonomisk teori där entreprenörskap och innovation framstår, för både människor i gemen och för politiska makthavare och teoretiker, som allt viktigare för välståndet, jobben, miljön, osv. Nationalekonomisk forskning har väldigt lite att säga om detta. Och politiken kan göra väldigt lite (annat än att sluta resa hinder). Österrikisk ekonomi har de flesta av svaren. Även om det kommer att ta tid, så är bollen i rullning – och den blir allt svårare att ignorera och än mindre stoppa.

Dessa och många andra kriser kan se ut som att världen går åt fanders. I viss mån är det så, för de gamla institutionerna och kunskaperna håller på att rämna och gå i kras. Men det är en naturlig del av förändring att det gamla ger vika för det nya. I den här situationen har vi ett val. Vi kan välja att fokusera på det som går sönder. Eller så fokuserar vi på att bygga nytt – och bygga rätt. Det senare är långt mer produktivt och positivt. Det är också så vi kan göra skillnad. 2021 är nästa steg på resan mot en bättre värld.

Joakim Book

Alla bra revolutioner kommer nerifrån, där individers samlade handlingar kulminerar i någonting större.

2020 var inte året vi skakade av oss statens ok. Istället slängde vi oss förbryllade och förskrämda in i dess mångsidiga famnar och tillät dess tjänare att inkräkta på våra liv mer än vår generation trodde möjligt. Skräckslaget greppade vi, statens motståndare, efter George Orwell och Aldous Huxley, efter Robert Higgs och Ludwig von Mises.

Det blev, än så länge, inget av det: ingen fullskalig kollaps, även om regeringar lagt grunden för ett sådant maktövertag. Det blev heller inget av det rättrådiga uppror vi gjort oss förtjänta av.

En av de få goda saker jag bär med mig in i 2021 är att människors tilltro till politikers och byråkraters gudomliga krafter har fått sig en rejäl törn ‒ särskilt bland oss nordbor som så ofta litar på Pappa Staten närhelst problem hopar sig.

Det är inte politiker och affärsledare som är ansvariga för ditt välbefinnande; det är du, dina nära och dem du handlar med. Det heter att allt som krävs för ondskan ska segra är att gott folk inte står upp mot den. I The Gulag Archipelago, den skrift som mer än någonting annat undergrävde Sovjetunionens moraliska anseende, skrev Alexander Solzjenitsyn att “linjen som skiljer gott från ont passerar inte genom stater, inte heller mellan klasser eller politiska partier, utan genom varje mänskligt hjärta.”

Den utmaningen står framför oss: slå tillbaka mot ondskan när den träder fram, i den välkända formen av regerande uppifrån eller den lömska formen där vi själva råkar snett. Tala sanning. Skapa värde. Gör din omgivning lite bättre än du fann den. Underminera ondska närhelst du kan; undvik skatt när du kan; bryt omoraliska lagar när ingen ser ‒ eller, om du vågar, när alla ser.

Tillräckligt många sådana små handlingar och vi får en bättre värld.

Joakim Ohlrogge

Mitt i all misär 2020, eller, i början av all misär 2020 såg jag en utbredd hälsosam skepsis mot staten. Den tog formen att var och varannan började preppa. När det blir allvar är det tydligt att svensson gärna fyller förråden med toapapper och pasta, men inte fullkornspasta, hellre svältdöden än att äta fullkornspasta som sista måltid, av hyllorna i butikerna att döma.

2020 var också året då cospaia.se lanserades, och jag vågade skriva mina första artiklar. Båda händelserna var stora för mig.

Ändå är det till tekniken jag sätter hoppet 2021. För även om staten gör vad den kan för att förstöra så mycket som möjligt så är katten ute ur påsen och det blir svårt att ta ifrån befolkningen vad de vant sig vid. Om politikerna rör våra kattvideos kommer vi inte vara lika lätta att regera! Det verkar var många som ser problem med att göda stora centraliserade plattformar som twitter, youtube, facebook med flera. Det ger mig hopp att se alla alternativa tjänster som dyker upp nu:

lbry - en konkurrent till youtube baserad på blockkedjeteknik som verkligen tagit fart. Många linux-youtubers uppmuntrar sina tittare att se samma videos på lbry istället. Lbry är ett protokoll, inte en plattform. Via någon av de olika klienterna som webbaserade odysee kan du konsumera videos från misshagliga personer som Stephan Molineux, som såg sig utan annan plattform under 2020, men du hittar även innehåll från helt vanliga youtubare, som tjänar LBC, Lbrys egen kryptovaluta, på visningar, dricks eller genom att kräva betalning för att få se en video.

Matrix.org är en annan spec som blivit färdig i mitten av 2019. Specen tar sig an säker, decentraliserad kommunikation. Matrix är extra intressant på grund av så kallad bridgeing som gör det möjligt att koppla in discord, slack, och andra chatklienter i dina matrixkanaler. På så vis kan du äga ditt innehåll utan att kräva av dem du chattar med att de ska använda en viss klient.

Mastodon som är ett alternativ till främst twitter tuffar på. En intressant aspekt av mastodon är att varje server kan välja sin egen policy, så är du inte välkommen på en server kan du hitta en annan, eller starta en egen.

Gab har hittills inte tystats och de fortsätter att försöka erbjuda en plattform där yttrandefrihet råder. Nu senast lanserade de Gab TV för att ta upp kampen med youtube.

Men allra mest ser jag fram emot Librem 5, en linuxbaserad telefon från puri.sm, som konkurrerar genom att skydda ditt privatliv och att vara uppgraderingsbar. Utöver att ha ett OS med helt öppen källkod som du är fri att ersätta med vad du vill, din telefon ‒ ditt val, så har den hårdvarubrytare för wifi, bluetooth och 4g. Den är alltså byggd för att fysiskt låta dig bryta strömmen till kommunikationskretsarna du kan övervakas via. Det är viktigt att det inte är en iphone eller en android-telefon ur ett integritetsperspektiv men för mig är det spännande ur ett programmeringsperspektiv. Jag hoppas att 2021 kan bli mitt första androidfria år på länge precis som jag sedan länge lämnat facebook. Jag inser att jag kommer att offra en del bekvämlighet, men jag ser nästan fram emot hur en kass telefon kan befria mig, inte bara från googles vakande öga, utan även mitt skärmberoende.

Mikael Nordin

Det är svårt att föreställa sig hur nästa år skulle kunna bli värre än 2020, men för den som intresserar sig för historia så förefaller det sig tämligen osannolikt att staten kommer att komma svagare ur en global kris. Visst, våra ledare låter oss nog snart trängas på kvällar och nätter på krog och restaurang, samlas i större grupper, resa och så vidare, och vi uppskrämda medborgare kommer att vara tacksamma istället för att göra uppror för att de kunde ta ifrån oss våra rättigheter från första början.

På samma sätt som invandringen delade libertarianismen har också pandemin lyckats skilja oss åt. När krisen blir för stor kommer rädslan som gör oss irrationella, och trots att en av de fundamentala idéerna inom libertarianismen är att staten är inkompetent så kom ett ansenligt antal libertarianer återigen att mena att när det gäller en riktigt stor kris så måste vi “vara realistiska” och förlita oss på den.

Med viss naivitet så inbillar jag mig att när dammet lagt sig kommer det finnas tillräckligt att peka på för att påminna de libertarianer som släpper sina principer när det blir svettigt om att svaret aldrig är mer stat, utan tvärtom. Denna uppgift kommer Cospaia att ta på sig. Det har vi redan gjort.

Jag är så otroligt stolt över mina kollegor som spenderar så mycket tid på att, helt utan ersättning, ta tid ur sina redan fulla scheman för att lägga på att skriva här. År 2021 kan falla ut hur som helst, men jag anar ett växande intresse för libertarianismen och framför allt så anar jag ett ständigt växande missnöje med politiker i allmänhet. Nu när Cospaia kommit igång på riktigt så hoppas jag att vi kan slå mynt av detta och locka till oss de som fortfarande famlar i mörkret.


Gilla, dela och kommentera gärna på Twitter


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.