Dagens dataspel är helt fantastiska – länge leve mikrotransaktionen

post-thumb

We can be heroes, just for one day…

Kameran zoomar in. Bilden är mörk, nästan svartvit. Ett par händer snörar en skridsko. Sedan några snabba klipp. En leende Tomas Holmström. Eric Lindros som gör mål liggandes.

Great save Joseph!

Introt till NHL 99 fyllde alla som precis skulle spela det med spänning. Det är nästan så att det var svårt att föreställa sig att något kunde vara bättre.

Tjugo år senare är dataspelen helt fantastiska. Det är inte bara det att de gradvis har blivit bättre i samma takt som grafiken blivit bättre, som det var rimligt att tro. Istället har de förbättrats på sätt som ingen ens kunnat förutspå.

Det enda som är sämre nu än då är gnället. På allt som är nytt och kommersiellt. Mot detta gnäll ska vi ställa tre spel, som visar hur mycket bättre spelen är nu.

Det första av detta spel är Valorant. Det är ett taktiskt FPS-spel som kom ut i våras, när människor behövde det som bäst. Efter sex år av utveckling och investeringar om hundratals miljoner kände sig Riot Games äntligen klara. Det är allt ett dataspel ska vara: roligt, utmanande och vackert. Spelutvecklaren Riot har lovat att uppdatera spelet med buggfixar och nytt innehåll under flera år framöver. Många tror att de dessutom kommer att hålla stora esport-turneringar med ytterligare miljontals dollar i prispotten.

Hur mycket kostar då spelet? Förut kostade spelen alltid 499 kronor. Men de var inte lika påkostade som Valorant. Å andra sidan skulle nog få köpa ett spel om det kostade 2000 kronor. Så kanske någonstans däremellan?

Nä. Spelet är helt gratis. Du kan ladda ner det här.

Det är gratis för att det har mikrotransaktioner. För riktiga pengar kan spelarna köpa olika dekorationer, som inte ger någon särskild fördel i spelet. Med dessa pengar finansierar Riot hela sin spelutveckling. Den som inte vill ha något extra utan nöjer sig med spelet som det är behöver inte betala någonting.

Det andra spelet i detta tesförsvar är Ancestors: The Human Kind Odyssey, som nyss kom ut på Steam. Det är ett fint spel som berättar historien om vår utveckling från apa till människa. Spelaren producerar olika neuroner genom träning och får själv välja vilken bana som evolutionen ska gå i.

Spelet har utvecklats av en liten spelstudio och gör inte anspråk på att ta över en hel genre. Men ändå rymmer det ett fantastiskt djup. Aporna klättrar i träd, svänger i lianer (oerhört roligt!), konstruerar nya verktyg genom att testa sig fram, lär sig att gå, försvarar sig mot vilddjur, utforskar nya platser, äter all tänkbar mat de stöter på, blir sjuka av denna mat och bär runt på sina barn. Det är inte utan att man förundras över alla som inte känner något annat än kolossal tacksamhet när de betraktar de moderna dataspelen.

Låt oss med det tredje spelet avsluta där vi började. NHL 20 är egentligen inget fantastiskt spel. Det är såklart mycket bättre än NHL 99, men det är inte fundamentalt annorlunda. Det har ännu inte lyckats fånga hur pucken faktiskt beter sig eller det enorma tryck som sätts i ett powerplay. Men fastän det inte hänt något revolutionerade i utvecklingen av NHL-spel sedan 1999 finns det fortfarande kvar, eftersom tillräckligt många tycker att det är kul. Det visar på en otrolig bredd i spelvärlden.

Har denna text missat någonting? Säkerligen. Det finns många dataspel. Men det vore underbart om den som vill förneka att dagens dataspel är fantastiska inte bara gör det genom ett stort användande av stora ord, typ “kapitalism”, utan istället hänvisar till faktiska spel. Även om det inte är någon garanti för konsensus skulle det i alla fall göra debatten mer intressant, eftersom dagens dataspel är så roliga!


Gilla, dela och kommentera gärna på Twitter


Cospaias veckobrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.


Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.