Mina år med Mänskligt handlande

post-thumb

Äntligen är den klar: den svenska översättningen av Ludwig von Mises episka verk Human Action. Mänskligt handlande är en bok som förklarar och försvarar frihet och kapitalism. Den liknar ingen annan av de stora frihetliga klassikerna. Mises lägger fram sina argument och resonemang utan minsta tillstymmelse till försiktighet. Han hyser inga tvivel om att kapitalism, det fria utbytet av varor och tjänster, är det system som ger människor bäst liv. För denna övertygelse bad han aldrig om ursäkt, trots alla råd om att han då skulle ha fått mer genomslag. Han ansåg att frihet och kapitalism var för fint för att man skulle behöva smussla med det.

Med denna översättning hoppas jag att intresset för den ekonomiska vetenskapen, som allmänt kallas österrikisk ekonomi, och för Mises radikala frihetssträvan ska stärkas. Jag säger inte att jag hoppas att detta intresse ska uppstå, för genom detta arbete har jag gång efter gång blivit påmind om hur starkt intresset redan är. Det är så många som har hjälpt till på olika sätt, som har önskat få läsa denna bok och velat ge andra en chans att läsa den. Utan hjälpen, donationerna och de glada tillropen hade denna översättning aldrig blivit till.

Jag har arbetat med boken sedan 2014. Det har framförallt varit väldigt roligt. Jag har haft så otroligt många trevliga dagar där jag tillsammans med en energidryck hängett mig åt sidorna. Ska jag vara ärlig hade jag nog inte klarat det om jag hade tyckt att det var tråkigt. Det var det aldrig. I ett samtal jag hade med den kloke Patrick Krassén noterade han visserligen att Mänskligt handlande har sina inslag av humor, men det var nog inte därför det var roligt. Snarare var det eftersom jag kände att jag höll på med något som var stort, inte bara bokstavligt, och för att jag kände att jag hela tiden lärde mig saker. Saker om marknadsekonomin och ekonomin i allmänhet som jag hade hört talas om tidigare men inte riktigt förstått blev plötsligt glasklara. Ekonomin gick från att vara något stort och mystiskt till att bli konkret och enkel.

Det var aldrig tråkigt, men vissa dagar var det svårt. Ibland hittade jag inte det ord jag letade efter och ibland kämpade jag med att tränga igenom Mises resonemang. Mises ville att den ekonomiska kunskapen skulle vara lättbegriplig, men somliga särskilt komplexa ekonomiska samband kommer alltid att kräva ansträngning. Några läsare av boken kommer kanske att uppleva samma sak, så låt mig ge lite uppmuntran och några råd:

  • Det är fullt naturligt att vissa resonemang upplevs som svåra. De är det för de flesta. Om det känns för svårt, släng boken i väggen och svär över hur komplicerat det är. Men snälla, plocka sedan upp boken och hoppa till något annat du tycker verkar intressant. Det finns så väldigt mycket i boken du kommer att lära dig av och så många resonemang som får all annan liberalism att blekna i jämförelse.

  • Om det finns något specifikt du skulle vilja förstå men tycker är oklart kan du skriva till mig på benjaminjuhlin@gmail.com eller Facebook. Jag kommer att göra mitt bästa för att försöka svara på alla frågor och tycker att det är ganska kul att göra.

  • Hoppa över bokens första hundra sidor. Mises för intressanta resonemang om metod, men det är väldigt komplicerat för att vara så tidigt i boken. Del två, handlande i samhället, är däremot enkel och bjuder på världshistoriens bästa samhällsanalys. De resterande delarna, som avhandlar alltifrån vad ränta är till blandekonomins problem, är även de fantastiska.

Slutligen skulle jag särskilt vilja tacka Per Bylund, Peter Strömberg, Joakim Book, Ola Nevander, Jon Nylander, Joakim Kämpe och Hans Palmstierna, som alla hjälpt till på olika sätt och framförallt gjort dessa år trevligare än vad de annars skulle ha varit.


Gilla, dela och kommentera gärna på Twitter


Få vårt veckobrev

Är innehållet här intressant och relevant för dig? Då borde du prenumerera på vårt nyhetsbrev, Budkavlen.Vi skickar ut Budkavlen varje fredag morgon. Det innehåller de senaste artiklarna som publicerats på cospaia.se.